Menu

Algemeen
Laat de sieraden niet in aanraking komen met parfum, geparfumeerde bodylotion, haarlak, make-up, chloor en andere chemische vloeibare substanties.
Doe de sieraden af tijdens het slapen, sporten, huishoudelijk werk of bij andere intensieve bewegingen.
Bewaar sieraden, indien mogelijk, op een droge, luchtdichte donkere plek. Bij voorkeur gescheiden van elkaar om krassen te voorkomen, bijvoorbeeld in sieradendoosjes.
Stel je sieraden niet langdurig bloot aan fel zonlicht. Edelstenen en parels kunnen hierdoor verkleuren.

Reiniging Zilver
Omdat zilver reageert op zuurstof kan er een gele en op den duur zelfs zwarte aanslag op je sieraad ontstaan.
Zilveren sieraden kun je mooi houden of reinigen door ze af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) te doen. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek.
Je kunt ook zilverpoets met een doek gebruiken, door zachtjes te wrijven, verwijdert dit eventueel vuil en verkleuringen.
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid van een zilverbad, hiervan zijn meerdere varianten op de markt. Deze zijn verkrijgbaar bij de juwelier.

Reiniging Vergulde sieraden
Bij vergulde sieraden is er een zeer dun laagje goud op het zilver aangebracht, waardoor het een gouden uiterlijk heeft. De dikte van die laag plus de zuurgraad van je huid bepalen hoe lang het sieraad verguld blijft.
Ook verguld zilver kan worden schoongemaakt met zeep en water en een zachte doek. Echter je moet vergulde sieraden niet te veel poetsen, want dan kan het goud laagje weggepoetst worden. Ook kan je sieraad van een nieuw goudlaagje worden voorzien.

Glad of mat
Sieraden kunnen een glad gepolijst uiterlijk hebben of een mat (geborsteld) uiterlijk. Door het dragen zal een gladde ring matter worden en een matte ring juist gladder.  Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Een glad zilveren sieraad kun je reinigen met een poetsdoek of een zilverpoetsmiddel. Gematteerd of geborsteld zilver is grover van structuur  en kan daarom beter met een zilverbad gereinigd worden. Daarnaast kan je sieraad natuurlijk altijd opnieuw gepolijst dan wel gematteerd/geborsteld worden.